Tutkimusartikkeleita

Tutkimusartikkeleita

Tältä sivulta löydät Homeopatian tutkimusta käsitelleen artikkelisarjan, joka julkaistiin vuosina 2019-2020 Luontaisterveys-lehdessä. Voit ladata luettavaksi tai tallentaa koneellesi artikkelin linkeistä. Artikkeleita voi jakaa kunhan mainitset, että kyseessä on Luontaisterveyslehdessä julkaistu artikkeli. 

Selkeästi Tehoa  LT 09/2019

Kysymys homeopatiasta ei enää ole toimiiko se, vaan miten se toimii,

Homeopatian korkealaatuinen tutkimus ja uudet tutkimusmenetelmät selvittävät vähitellen homeopatian toimintamekanismia. 

Homeopatian tutkimus on maailmalla mielenkiintoisessa murroksessa. In-vitro solututkimukset ja erilaiset laboratoriotutkimuksista saadut mittaukset (kuten maksa-arvot, immuunivasta-aineet, veriarvot) ovat jo osoittaneet, että homeopaattisella hoidolla on selkeästi enemmän tehoa kuin placebolla. Soluille ja kudoksille tai kasveille ja eläimille tehdyissä tutkimuksissa ei ole placebovaikutusta. Tällä hetkellä etsitään myös uusia tapoja tutkia homeopaattisten lääkeaineiden vaikutuksia, sillä homeopatiaa ei voi tutkia samoilla mekanismeilla kuin aineellisia lääkkeitä. Siitä huolimatta on tehty myös perinteisiä kaksoissokkotutkimuksia, jotka osoittavat että homeopatia toimii. Joten kysymys homeopatiasta ei enää ole toimiiko se, vaan miten se toimii.



Lumelääkintää - vai ei sittenkään?    Osa 2 - LT10/2019   Perustutkimus

 Homeopatiaa tutkitaan tunnetuissa, arvostetuissa yliopistoissa, sairaaloissa ja tutkimusinstituutioissa ja tutkimuksessa käytetään samaa metodologiaa, jota käytetään tutkittaessa länsimaisen lääketieteen hoitoja.

 Usein väitetään, että homeopaattiset lääkkeet ovat vain sokeripillereitä, joissa ei ole mitään vaikuttavaa ja homeopaattisten lääkkeiden vaikutusta väitetään placeboksi eli lumelääkinnäksi.

Tieteellinen menetelmä pyrkii selittämään tapahtumia toistettavissa olevalla tavalla ja pyrkii luomaan uutta tietoa ja selventämään vanhempaa. Havaintojen ja/tai kokeiden kautta saadut tulokset arvioidaan tieteellisen arvioinnin mukaisesti. Menetelmät poikkeavat suuresti eri tieteenalojen välillä. Homeopatian tutkimus on uusi tieteenala, jossa aikaisemmin on tehty paljon havainnollista ja kliinistä tutkimusta, mutta vähän perustutkimusta. Perustutkimusten tekoa on lisätty viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta tutkimusten rahoitus on valitettavan vähäistä.


Homeopatian kiistelty tieteellisyys          Osa 3 - LT 01/2020

 Valtamediassa asiantuntijoina esiintyvät tahot väittävät usein, etteivät korkealaatuiset tutkimukset osoita, että homeopatia olisi vaikuttavaa. Tämä on kuitenkin väärä väittämä. Jos korkealaatuisina tutkimuksina pidetään pelkästään kaksoisokkotutkimuksia niin on muistettava, että niitä käytetään tavanomaisesti lääketutkimuksissa. Kaksoissokkotutkimukset eivät myöskään anna kaikkien lääketieteellisten hoitojen tutkimuksessa luotettavaa tai edes suuntaa antavaa tietoa.   

Miksi homeopatian tai luontaislääkintään kuuluvan alan pitää osoittaa täydellisiä tutkimustuloksia? Kliininen näyttö on riittävä todiste useille käytetyille hoitomuodoille lääketieteen alalla. Mediassa päätöksentekijöitä kehotetaan pohjaamaan päätökset "tieteelliseen tutkimukseen" ja länsimaisen lääketieteen lääkkeitä pidetään "tutkittuina ja testattuina". BMJ - British Medical Journal julkaisi analyysin, joka pohjautui vuodelta 1999 tähän päivään NHS sairaaloissa tehtyihin vertailututkimuksiin ja jonka perusteella vain 11% NHS käyttämistä hoidosta on tutkitusti potilaille hyödyllisiä.  

Ihmisen etu tärkeimmäksi ja kaikille valinnanvapautta

Vastakkainasettelu tai valheellinen kirjoittelu ei ole kenenkään etu, vaan haitta tehokkaiden hoitomuotojen saantiin kaikille halukkaille. WHO suosittelee 2014-2023 Perinteisen Lääketieteen Strategiassa CAM-hoidot eli perinteiset ja täydentävät hoitomuodot sisällytettäviksi terveydenhoitojärjestelmään kaikissa jäsenvaltioissa. Tällä hetkellä vain 3 prosenttia EU-valtioiden terveysbudjetista kohdistuu sairauksien ennaltaehkäisyyn, joka kansantalouden kannalta tuntuu hyvin lyhytnäköiseltä ratkaisulta. CAM-terapioiden tutkimusta ja käyttöönottoa on lisättävä niiden tarjoaman terveyshyödyn vuoksi erityisesti ennaltaehkäisyssä. CAM-terapiat myös hoitavat ihmistä kokonaisvaltaisesti, jolloin potilas terapeutilla käydessään saa usein ajatuksia tai keinoja ongelmansa selvittämiseen ja usein lääkkeitten käytön tarve vähenee.


Homeopaattiset lääkkeet ja kliininen perustutkimus  Osa 4 - LT 02/2020

Havainnolliset kliiniset tutkimukset myönteisiä homeopatian vaikuttavuudelle

 Kliinisen tutkimuksen menetelmiä ovat erilaiset kokeet kuten laboratoriossa tehtävät kokeet ja havainnolliset tutkimukset, joilla selvitetään mm. lääkkeiden, rokotteiden, ravintoaineiden, lisäravinteiden tai vaikka elintapamuutosten vaikutusta ihmiseen. Havainnolliset tutkimukset seuraavat tavallisesti potilaita tutkimuksen ajan ilman, että lääkitystä muutellaan. Homeopaattisessa yksilöllisessä hoidossa kun oireet muuttuvat lääkeainettakin voidaan muuttaa tai käyttää väliainetta tai hoitaa akuuttivaihetta toisilla lääkeaineilla. Tämä asettaa jo omat haasteensa homeopatian tutkimukseen. Havainnollisissa tutkimuksissa yksilöllisestä homeopaattisesta hoidosta on saatu kuitenkin merkittävän myönteisiä tuloksia.

Miksi olisi vain yksi oikea? Miksi ei monia vaihtoehtoja joista valita?

Onko tärkeämpää saada keinotekoisessa ympäristössä todennettu kaksoisokkotutkimuksen tulos vai todelliset tulokset, jotka on havaittu potilailla kliinisen potilashoidon tuloksena? Tällä hetkellä tuntuu olevan vastakkainasettelua kaikesta terveyteen ja parantamiseen liittyvästä, oli kysymys sitten terveellisestä ruokavaliosta, lääkehoidosta tai täydentävistä hoitomuodoista. Se tärkein, joka usein unohdetaan, on kuitenkin potilas. Potilaan hyvinvointi ja terveydentilan paraneminen tulisi olla se ainoa määrittelevä tekijä, kun päätetään hoitomuodoista tai hoitokeinoista. Ja niin, että potilaan tulisi itse saada päättää itselleen sopivista hoidoista. Se on ainoa keino estää mitään järjestelmää tai valtaryhmää ohittamasta potilaan omaa mielipidettä, joka on hänen itsensä parhaaksi.  


Tehokas menetelmä eläinten hoidossa    Osa 5 - LT 03/2020

 Eläimiä hoidetaan paljon homeopatialla. Oli kyseessä sitten lemmikkieläin, tuotantoeläin tai villieläin homeopaattinen hoito on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi moneen vaivaan.

Eläinhomeopatialla voidaan hoitaa monia ongelmia kuten käytöshäiriöitä, kliinisiä vaivoja, vammoja, infektioita.

 Eläinlääketieteessä on tehty paljon vähemmän kliinisiä korkealaatuisia tutkimuksia kuin mitä homeopatian käytöstä ihmisillä. Tutkimuksia tehdään kuitenkin aktiivisesti maissa, joissa homeopatia on integroitu länsimaisen lääketieteen rinnalle kuten Intia, Meksiko ja Brasilia. Antibioottiresistenssin lisääntyminen liiallisen antibioottien käytön seurauksena voi aiheuttaa vakavia tilanteita tulevaisuudessa ja monet tutkimukset tehdäänkin tätä vaikutusta tutkien.

Vuonna 2012 EU myönsi 2 miljoonan euron tutkimusrahoituksen selvittämään miten homeopatiaa voidaan käyttää tuotantoeläinten hoidossa ja vähentää näin antibioottien käyttöä. Näitä tutkimuksia on tehty mm. Iso-Britanniassa ja Espanjassa pääosin karjatiloilla.  

Tutkimuksen uusia tuulia Osat 6 & 7  LT04/2020 - Homeopatia helpottaa pikku haavereissa

 Täydentävien hoitomuotojen lisääntynyt tutkimus tuo arvokasta lisäarvoa myös perinteiselle tutkimukselle, joka on pitkälti jämähtänyt plasebokontrolloituihin kaksoissokkotutkimuksiin. Täydentävät hoitomuodot hoitavat ihmistä kokonaisvaltaisesti kun perinteisessä lääkkeellisessä hoidossa ihminen on vain kliinisiä oireita kuten reumatoidinen oikean käden artriitti tai diagnosoitu sairaus kuten edenneessä vaiheessa oleva rintasyöpä. Kun lähtökohdat ovat täysin vastakkaiset on melko mahdotonta löytää yhtenäistä tutkimusmenetelmää, joka soveltuisi hyvin molemmille näkemyksille. Homeopatian lisääntynyt tutkimus on tuonut lääketieteen tutkijoille mm. uusia näkökulmia oireiden kartoitukseen ja sairaan yksilöllisten oireiden ymmärtämiseen. Jokainen hoitava lääkäri tosin tietää hyvin, että jokaisella potilaalla on omat yksilölliset oireensa ja jokainen tuntee ne hyvin yksilöllisesti. Homeopaattinen osaaminen lisääkin lääkärin kykyä kartoittaa potilaan yksilöllisiä oireita ja oppimista havainnoimaan potilasta tarkemmin. Homeopatian tutkimusryhmissä työskentelevät tutkijat taas kertovat joutuneensa kehittämään uusia tutkimusmenetelmiä pystyäkseen todentamaan elimistössä tapahtuvia toiminnallisia muutoksia, joka taas vie kaikkea tutkimusta eteenpäin. Vaikka muutos onkin haasteellista, se tulisi voida ottaa mahdollisuutena, joka voi luoda tulevaisuudessa vielä jotain parempaa.

Homeopatiaa kesälomalla  

Homeopatialla voidaan hoitaa itsehoitona monia usein kesän aikana tulevia akuutteja vaivoja kuten hyönteisten pistoista ja puremista aiheutuneita vaivoja, heinänuhan ja allergiankaltaisia oireita, vatsavaivoja, auringosta aiheutuneita vaivoja ym.  

Homeopatialla voidaan hoitaa myös kasveja Osa 8 - LT 06/2020

 Homeopatialla voidaan hoitaa paitsi ihmisiä ja eläimiä myös kasveja ja maaperää, Kasvihomeopatian laajempialainen käsite on agrohomeopatia.  Agrohomeopatiasta puhutaan myös kun viitataan metsien, peltoalueiden, vesiviljelmien, vesistöjen tai minkä tahansa kokonaisen ekosysteemin hoitoon. homeopatialla.

 Agrohomeopatiassa hoidetaan homeopaattisilla lääkeaineilla mm. maatalouden viljelykasveja, kasvihuonekasvatusta ja taimikasvatusta. Sillä voidaan parantaa maaperää niin, että siinä kasvavat kasvit tuottavat paremmin satoa ja kasvuston laatukin paranee. Taimikasvatuksessa edistetään taimien itävyyttä ja tehostetaan kasvua ja kasvit myös selviävät paremmin kasvitaudeista ja tuholaisista. Maaperää voidaan tasapainottaa mm. ravinteiden imeytymisessä (ravinteiden puutos tai liiallinen ravinnepitoisuus), rikkaruohojen kasvussa ja vaikka kitkemään kasvusto pois halutulta alueelta.

Homeopaattisten lääkevalmisteiden erityiset hienosyiset ominaisuudet elävissä organismeissa ovat vaikeita ymmärtää nykytieteen valossa. Homeopatian vaikuttavuus eläimillä, kasveilla ja maaperässä todistaa myös sen, että kyse ei ole psykologisesta tai placebovaikutuksesta.  

Homeopatia aktivoi elimistön omia parantavia voimia Osa 9 - LT 08/2020

Mitä homeopatia on?

Homeopatia tulee kreikan kielen sanoista homoios (samankaltainen) ja pathos(kärsimys, tauti). Se on saksalaisen lääkäri Samuel Friedrich Hahnemannin (1755–1843) kehittämä hoitomenetelmä, jossa erityisellä laimentamis- ja ravistamistekniikalla (ns. potensointimenetelmä) valmistettujen lääkkeiden avulla aktivoidaan elimistön omaa itsesäätelevää elinvoimaa parantavaan ja terveyttä palauttavaan toimintaan.

Homeopaatin vastaanotolla tehdään yksityiskohtainen haastattelu potilaan yksilöllisistä oireista ja niiden ilmentymisestä potilaan oman kertomuksen perusteella sekä mahdollisten tutkimustulosten pohjalta. Homeopaatin työnä on tehdä arvio haastattelun pohjalta ja löytää potilaalle oikeat lääkeaineet homeopaattisen menetelmän avulla.

Älykäs opiskelija herätti opettajien huomion

Naimisiin mentyään Hahnemann toimi lääkärinä pikkukaupungeissa. Hänen oikeudentajunsa ei antanut hänen aiheuttaa vaaraa tai haittaa potilailleen haitallisiksi ja vaarallisiksikin katsomillaan aikakauden lääkkeillä ja hoidoilla. Sen vuoksi hän jopa lopetti joksikin aikaa lääkärintoimen harjoittamisen ja antautui etsimään uutta parannuskeinoa, joka olisi "luotettava apu" sairaiden hoitamiseksi. Perheensä hän elätti tuona aikana kääntämällä lääketieteen materiaalia saksaksi. Hän sai käännettäväkseen myös William Cullenin Materia Medican, erään aikakautensa tunnetuimman lääke tieteellisen teoksen. 

Vahvistusta kasvin omalle puolustukselle Osa 9 - LT 08/2020

Agrohomeopatia voisi olla hyvä ja edullinen vaihtoehto maanviljelyksessä myös kasvi- ja tuholaismyrkyille.

Myrkkyjen vaihtoehdoksi 

 Homeopatiassa on useita lääkeaineita, joilla voidaan parantaa maaperää tai lisätä kaupallisesti tärkeiden aineenvaihdunta tuotoksien määrää kasveilla. Esimerkiksi homeopaattiset lääkeaineet Arsenicum album ja Sulphur voivat lisätä rohdos mintulla eteerisen öljyn määrää. Tutkimuksessa, jossa selvitettiin 18 eri lääkeaineen vaikutusta maaperän mikrobeihin, Solumunum havaittiin tehokkaaksi lisäämään mikrobien tehokkuutta. Magnesium carbonicumin taas havaittiin vähentävän mikrobien toimintaa. Homeopaattiset valmisteet ovat erittäin kustannustehokkaita vertailussa teollisten kasvi- ja tuholaismyrkkyjen kuluihin. Niitä tarvitaan hyvin pieni määrä.

Kroonisten vaivojen hoito homeopatian vahvuutena Osa 10 - LT 09/2020

 Krooniset sairaudet ja kiputilat ovat pitkäaikaisia, toistuvia tai hitaasti kehittyviä kiputiloja. Ne voivat olla minkä tahansa vaivan pitkittymisen aiheuttamia oiretiloja.

Havainnolliset tutkimukset perustuvat tavallisesti lääkärin ja potilaan tutkimuksiin, havaintoihin ja kokemukseen potilaan tilasta. Tuntemus kivun vähenemisestä tai kipulääkkeestä luopuminen tai sen vähentäminen ovat konkreettisia merkkejä esimerkiksi kroonisen kivun paranemisesta. Vielä jonkin aikaa sitten monista harvinaisemmista kroonisista kiputiloista kärsiviä pidettiin usein psykiatrisina tapauksina, kun varsinaista sairaudentilaa ei pystytty osoittamaan käytössä olevin menetelmin tai diagnoosin perusteella. Monille ei tullut mieleenkään kysyä voiko tila kuitenkin olla todellinen, vaikka sitä ei vielä tunneta. Tässä homeopatian yksilöllinen näkökulma tuleekin vahvuutena ymmärtämään potilaan tilaa kokonaisvaltaisesti, potilaan omien oireiden pohjalta. Jokainen meistä on oman kehonsa ehdoton auktoriteetti, kun vain kuuntelee tarkasti itseään ja oireitaan.

Paranemista kroonisissa vaivoissa jopa 70%:lla tutkittavista potilaista

Englantilaisessa yliopistosairaalassa tehtiin havainnollinen tutkimus kroonisten avohoitopotilaiden terveydentilan muutoksista. 6544 potilasta seurattiin kuuden vuoden tutkimuksen aikana.