Homeopatian Tutkimus

Homeopatian Tutkimus

Homeopatiaa on tutkittu jo sen alkumetreiltä lähtien. Samuel Hahnemann kirjasi yksityiskohtaisesti muistiin lääkeaineiden vaikutuksia potilaillaan. Hahnemann perusti homeopatiasta kiinnostuneiden kollegoidensa kanssa lääkeaineiden vaikutusta selvittävän työryhmän ja tuli samalla perustaneeksi historian ensimmäiset kliiniset lääkeainekokeet terveillä ihmisillä. Hahnemann kollegoidensa kanssa kirjasi ylös yli 200 lääkeaineen (pääosin kasveja) oireet. Samoin hän teki tarkkoja muistiinpanoja kemistinä valmistaessaan lääkkeitä ja tarkkaillessaan niiden vaikutuksia. Kun homeopatiaa käyttävien lääkärien ja ammattihomeopaattien määrä alkoi kasvaa ja homeopatia levitä nopeasti eri puolille maapalloa, Hahnemann kävi laajaa kirjeenvaihtoa monien homeopatiaa tutkivien homeopaattien kanssa. Näistä varhaisista hyvin yksityiskohtaisista tiedoista on koottu homeopaatin ammatissa nykyisin toimivien käyttämät repertoriot ja materia medicat. Vähitellen niihin on koottu yhä enemmän yksityiskohtaista tietoa oireista ja lääkeaineista ja niiden vaikutuksista. 

Systemaattista tutkimusta tehtiin jo 1920 luvulla, jolloin Lili Kolisko julkaisi artikkelisarjan tutkimuksestaan potenssisarjojen biologisista vaikutuksista erilaisissa kasviperäisissä tutkimuspohjissa. Tutkimuksissaan hän havaitsi myös aineilla olevan potenssikurvin eli vaikutuksen muutoksen eri potensseissa. Nämä tutkimuspohjat antoivat mahdollisuuden laajalle otannalle ja useiden potenssien samanaikaiselle tutkimukselle. 

Professori Paolo Bellaviten mukaan homeopaattinen lääketiede ja immunologia ovat sekä historiallisesti että käsitteellisesti yhteneväisiä. Molemmat kehittyivät 1700-luvulla ja samaan aikaan kun Jenner jakoi ensimmäisiä isorokkorokotteitaan, Hahnemann teki ensimmäisiä lääkeainekokeita. Eräs tärkeä immunologian pioneeri Emil Von Behring kirjoitti vuonna 1912 Hahnemannin menetelmästä, että "nyky-aikaisen ajattelutavan mukaan Hahnemannin näkemys ei ole ollenkaan hullumpi ja että käsitys siitä, että sairas ihminen reagoi eri tavalla lääkkeisiin ja lääkitykseen kuin terve ihminen täytyy huomioida empiirisissä terapeuttisissa kokeissa."  

Homeopatian nykytutkimus on onnistunut osoittamaan homeopatian vaikutusta myös länsimaisen lääketieteen lääketutkimuksissa käyttämissä RCT-kaksoissokko kokeissa. Tämä tutkimusmenetelmä ei kuitenkaan sovellu kaikkein parhaimmin homeopatian tutkimukseen, mutta vertailussa homeopatian menetelmä on osoittanut RCT-kokeissa samanlaista tai parempaa vaikuttavuutta kuin länsimaisen lääketieteen lääkkeet/menetelmät. 

Tutkimussivuilta voit lukea viimeisimpiä uutisia tutkimuksesta, tutustua Luontaisterveyslehdessä julkaistuihin homeopatian tutkimusartikkeleihin ja löydät linkkejä kuten Homeopatian Tutkimusinstituutti tai Datapankkeja.

 Homeopathy Research Institute HRI 

Tutkimusinstituutin tarkoituksena on edistää korkeatasoista homeopatian tutkimusta kansainvälisellä tasolla. HRI kokoaa yhteen alan johtavia asiantuntijoita esittelemään uusimpia tutkimustuloksiaan. Tutkimuskonferensseihin osallistuu tavallisesti tutkijoita monilta eri osa-alueilta tyypillisesti 28-30 eri maasta. Samalla monialainen tutkimus tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden ajatusten vaihtoon ja kansainväliseen yhteistyöhön. 

Tutkimusinstituutin omilta sivuilta www.hri-research.org löydät ajantasaista tietoa homeopatian tutkimuksesta englanninkielellä.

Homeopathy FAQs on hyvä hakemisto tutkimuksen yksittäisistä aiheista.


Tutkimusartikkeleita

Luontaisterveys lehti julkaisi artikkelisarjan, joka käsitteli homeopatian tutkimusta. Voit lukea homeopatian perustutkimuksesta, havainnollisista tutkimuksista, mitä tutkimuksissa on havaittu, tutkimuksista eläimillä, agrohomeopatian tutkimuksesta ja muusta tutkimukseen liittyvästä ja voit myös ladata artikkelit itsellesi. 

Tavallisimpia kysymyksiä homeopatian tutkimuksesta

1. Onko homeopatiasta tieteellistä näyttöä?

Homeopatian tieteellinen näyttö perustuu samanlaisiin kliinisiin tutkimuksiin kuin mitä käytetään koululääketieteen tutkimuksissa. Vertaisarvioiduissa lehdissä on julkaistu tähän mennessä 320 tutkimusta homeopatian alalta. Näistä 166 oli kaksoissokkoutettuja, satunnaistettuja, lumekontrolloituja tutkimuksia, jotka kattoivat 100 eri sairautta. Näistä 42% oli positiivisia (osoitti homeopatian vaikuttavuutta), 3% negatiivisia (ei vaikutusta) ja 55% epäselviä. Kun tätä verrataan analyysiin 1128:sta järjestelmällisestä katsauksesta koululääketieteen tutkimusnäyttöön (RCT tutkimuksista) niissä havaittiin 45% positiivisia (hoito todennäköisesti hyödyllinen), 10% negatiivisia (hoito todennäköisesti haitallista) ja 45% epäselviä (näyttö ei tukenut hyötyjä eikä haittoja) voidaan havaita että tulokset ovat hyvin samantapaisia. Homeopatian tutkimusten määrä on kuitenkin huomattavasti vähäisempää. Tavanomaisen lääketieteen analyysissä arvioitiin 1128 järjestelmällistä katsausta vuoteen 2011 mennessä julkaistusta yli 4000:sta Cochrane-selvityksestä. joissa jokaisessa analysoidaan useita yksittäisiä tutkimuksia. 

Linkki: Scientific evidence

2. Onko homeopatia turvallista?

Tähän mennessä on tehty 12 laajempaa tutkimusta, jotka ovat arvioineet homeopatian turvallisuutta. Näistä 11:sta arvioitiin homeopatian olevan hyvin pienen riskin menetelmä. Viidessä kuudesta järjestelmällisestä katsauksesta on päädytty homeopaattisen hoidon suhteelliseen turvallisuuteen ja haittavaikutuksia (homeopatian alkupaheneminen joka kuuluu osana paranemisprosessiin) kuvataan lieviksi tai kohtalaisiksi ja ohimeneviksi. 

Uusimmassa systemaattisessa katsauksessa ja meta-analyysissä, jossa arvioitiin homeopaattisten lääkkeiden turvallisuutta todettiin seuraavaa: "haittavaikutuksia kokevien potilaiden määrä oli huomattavasti suurempi kun he saivat tavanomaista lääkettä tai yrttejä, verrattuna homeopatiaa saaneisiin potilaisiin (1).  

  1. Stub T et al. Adverse effects in homeopathy. A systematic review and meta-analysis of observational studies. Explore (NY), 2022; 18 :114-128

3. Ovatko homeopaattiset lääkkeet pelkkiä sokeripillereitä?

Laboratoriokokeet osoittavat että homeopaattisissa lääkkeissä on muutakin kuin sen kantaja-aineena käytettyä sokeria. Useiden homeopaattisten lääkeaineiden laimennokset ovat niin korkeita, että niistä ei ole jäljellä enää yhtään molekyyliä. Tämän vuoksi ne eivät toimi samalla tavalla kuin tavanomaiset lääkkeet eli molekyylien välityksellä. Vielä emme tiedä mikä on homeopaattisten lääkkeiden toimintamekanismi. 

4. Onko homeopatian vaikutus placeboa?

Homeopatian vaikutus perustuu muuhun kuin placebo vaikutukseen. Tutkimuksissa on havaittu selvästi mitattavissa olevia vaikutuksia laboratorio olosuhteissa soluviljelmillä, patogeeneillä, leukosyyteillä, sammakoilla ja kasveilla. Myöskään eläimillä placebovaikutus ei tule kyseeseen. 

Linkki HRI 

Virologi Dr. Luc de Montaigner, joka sai Nobelin palkinnon 2008 löydettyään AIDS-viruksen, teki tutkimusta, joka sivusi homeopatiaa. Hän tutki useiden patogeenien korkeiden laimennosten DNA:ta ja niistä lähteviä sähkömagneettisia aallonpituuksia. Homeopatiasta hän sanoi seuraavasti: "En voi sanoa, että homeopatia on kaikessa oikeassa. Voin kuitenkin sanoa, että (homeopatiassa käytettävät) suuret laimennokset ovat oikeita. Korkeat laimennokset jostakin eivät ole mitään. Ne ovat vesirakenteita, jotka jäljittelevät alkuperäisiä molekyylejä."

Linkki artikkeliin: Takes Homeopathy seriously 

5. Onko homeopaattinen hoito kustannuksia säästävää?

Terveydellis-taloudellisia tutkimuksia, joilla arvioidaan tavanomaisten lääketieteellisten hoitojen kustannustehokkuutta, voidaan soveltaa myös homeopatiaan. Linkki 

Tammikuussa 2024 julkaistussa systemaattisessa katsauksessa tarkasteltiin homeopatiaa koskevia kustannusvaikuttavuus tutkimuksia. Kaikissa katsaukseen sisältyneissä 21 tutkimuksessa homeopatia osoitti samanlaista tai parempaa kliinistä vaikuttavuutta kontrolliryhmiin verrattuna ja kustannusvaikuttavuuden suuntaus oli selvästi positiivinen. 

Kustannusten säästö voi tulla monin eri tavoin. Yhdessä tutkimuksessa havaittiin integroivan hoidon, jossa akuutin nielurisatulehduksen tavanomaisen hoidon yhteydessä käytetty homeopaattinen yhdistelmävalmiste, vähentävän vaivan uusiutumista ja tarvetta nielurisaleikkaukseen. 

Ostermann, T., Park, AL., De Jaegere, S. et al. Cost-effectiveness analysis for SilAtro-5-90 adjuvant treatment in the management of recurrent tonsillitis, compared with usual care only. Cost Eff Resour Alloc 19, 60 (2021). https://doi.org/10.1186/s12962-021-00313-4

Itsenäisen tutkijan havainnot homeopatian tutkimuksesta

Robert G. Hahn Anestesian ja ensiapulääketieteen professori ja tutkija Södertäljen sairaalasta, Ruotsista, on itsenäinen tutkija, joka ei ole koskaan työskennellyt homeopatian parissa.  Alkusysäyksen tutkimukseen aiheutti Klaus Linde et al 1997 tekemä tutkimus, jossa 89 kliinisen kokeen mukaan homeopatian odds ratio - tilastollinen luku oli 2.45 ja osoitti merkittävää tilastollista näyttöä homeopatian hyväksi. Sitten hän kiinnostui homeopatian saamasta negatiivisesta julkisuudesta ja päätti tutkia mistä se on peräisin. Lue lisää


Homeopatian tutkimustietokannat - Miten löydän tutkimusnäyttöä homeopatiasta?

Homeopatia on erikoistumista vaativa ala ja vaikka monet homeopatian tutkimukset voidaan löytää hakemalla yleisistä tieteellisistä datapankeista, kaikkia tutkimuksia ei niistä löydy.

Seuraavassa on lista tavallisista ja erikoistuneista tietokannoista, jotka kattavat kaikki homeopatian tutkimuksen osa-alueet kuten kliinisen, eläinlääketieteen ja perustutkimuksen.

Nämä tietokannat eivät ole tarkoitettuja pelkästään tutkijoille, vaan kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tutustumaan homeopatian tutkimusnäyttöön itse.